24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

Език свещен за Българският род!

Език омаен с дъх за свободата!

Език хилядолетен на велик народ!

Език най-мелодичен на земята!

Вам творци велики-Чест и Слава!

Кирил и Методий- братя просветители!

Пред Вас поклон и незабрава!

На славянските народи-първи Учители!

Днес празник е от векове…

Народ, ликуващ със цветя в ръката

История-отново ни зове…

Напред с наука във сърцата!

 Учениците от  V и VI клас на ОУ“ Христо Ботев“, с. Вардун участваха в празнична програма по случай 24 май! Те изразиха своята признателност към делото на светите братя Кирил и Методий. С песни  и стихове за двамата солунски просветители ,децата показаха своето отношение към този празник на духовността.

Н. Илиева- ст. учител по БЕЛ

Публикувано в Отбелязвания, Празници | Коментарите са изключени за 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

По повод предстоящия празник – 24 май,  ден на славянската писменост и българската просвета и култура, учениците от V и VI  клас в ОУ „Христо Ботев“, с. Вардун в часовете по изобразително изкуство, нарисуваха рисунки, посветени на делото на светите братя Кирил и Методий.

Публикувано в Отбелязвания, Празници | Коментарите са изключени за 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

„Дни на средното образование“ – 2023 г.

На 11.05.2023 г., учениците от VII клас на  ОУ „Христо Ботев“, с. Вардун  посетиха ПГТХВТ „Алеко Константинов“ и се запознаха със спецификата на обучението, което се предлага в различните специалности след VII клас. В същия ден присъстваха и на инициативата „Дни на средното образование“, организирана от  Центъра за подкрепа за личностно развитие – Обединен детски комплекс –Търговище, където им беше предоставена информация за приема  в  общообразователните и професионални училища в община Търговище за учебната  2023/2024 год. от г-жа Виждан Шабан.

На 12 май учениците присъстваха на VI Регионална панорама на професионалното образование, организирана от РУО – Търговище. Екип от ЦПЛР-ОДК – Търговище представи институцията и дейността „Кариерно ориентиране“. Нашите ученици ,както и  седмокласници от цялата област имаха възможност да получат допълнителна информация от раздадените брошури и информационни материали от 8 професионални гимназии, Обединено училище „Христо Ботев“ с. Макариополско и Спортно училище „Никола Симов“ гр. Търговище. Разгледани бяха училищните щандове, които бяха разположени на улица „Васил Левски“. Екипите на гимназиите представиха професиите си за прием в VIII клас чрез демонстрации – модно ревю, дигитални проекти на тема „Роботика и сензорни системи“, работа с графични таблети, дегустиране на кулинарни изделия и напитки, фризьорство, изработване на мазилки, лепене на плочки, изграждане на електрически системи, модели на мека мебел за дома, и др. Популяризирана бе   и дуалната система на обучение.

     кл. ръководител Н. Илиева

Публикувано в Кариерно ориентиране | Коментарите са изключени за „Дни на средното образование“ – 2023 г.

22 АПРИЛ – МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ЗЕМЯТА

Международният  ден на Земята е най-големият нерелигиозен празник в света отбелязван от над половин милиард души.

За първи път Ден на Земята се отбелязва на 22 април 1970 г. в САЩ . Целта е да се обединят хората на планетата в защита на околната среда.

 През 1990 г. празникът на нашата планета е обявен за международен, като България се включва в отбелязването му през 1993 г.  България участва в  Деня на Земята и дава своя принос за по-чиста и здравословна околна среда, за съхраняване на живота на планетата.  Учениците от прогимназиален етап  се включиха в отбелязването на международния ден на Земята като отправиха послания и  нарисуваха   рисунки под мотото – Да пазим планетата Земя, тя е нашият дом!

Публикувано в Отбелязвания, Празници | Коментарите са изключени за 22 АПРИЛ – МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ЗЕМЯТА

Посещение в Исторически музей гр. Попово

„Първи музеен спомен“

Под този надслов , ученици от V, VI и VII клас на ОУ „Христо Ботев“, с. Вардун посетиха Исторически музей гр. Попово.

Те изслушаха първо интересната беседа за историята на град Попово. Научиха, че настоящата експозиция на музея съдържа предмети и документи, свидетелстващи за развитието на града от края на ХІХ до средата на ХХ век.

Всяко местенце в музея бе интерактивно и позволяващо на учениците буквално да се докоснат до историята и предметите от онова време. Всички, които пожелаха, успяха да седнат на оригиналния стол пред бюрото на първия Поповски кмет и да се сдобият с оригинално подпечатан с кметски печат, музеен спомен.

Огромно изумление предизвика старата телефонна кабина, в чиято слушалка учениците нетърпеливо се редуваха да кажат „ало“. Оригиналният стол от първия зъболекарски кабинет в града , ще остави смесени чувства у някои ученици.

След оглушително силния и ясен звън на първата камбана, приканвала пътниците от Поповската гара да се качват във влака, учениците изслушаха и разказа за порядките, свързани с железопътния транспорт от онова време, представен чрез интерактивен панел, вграден в пейката от чакалнята. За момичетата беше интересно да отворят гардероба и видят от близо бижутата на поповската жена от ХІХ век, а момчетата се дивиха на красивите и стилни костюми носени от мъжете по онова време в града.

Голям бе и интересът, който предизвика камерата заснела всички видео кадри на филма „Козият рог“. Интерес предизвика и посещението в Галерията към музея, където учениците се запознаха с изложените традиционни носии и стари икони.

Тази първа среща с музейните съкровища, за нашите  ученици бе емоционална и изпълнена с много и различни впечатления.

Ръководители:

Н. Илиева-ст. учител по БЕЛ  и Ш. Акифова-ст. учител по математика

Публикувано в Занимания по интереси | Коментарите са изключени за Посещение в Исторически музей гр. Попово