Посещение в Исторически музей гр. Попово

„Първи музеен спомен“

Под този надслов , ученици от V, VI и VII клас на ОУ „Христо Ботев“, с. Вардун посетиха Исторически музей гр. Попово.

Те изслушаха първо интересната беседа за историята на град Попово. Научиха, че настоящата експозиция на музея съдържа предмети и документи, свидетелстващи за развитието на града от края на ХІХ до средата на ХХ век.

Всяко местенце в музея бе интерактивно и позволяващо на учениците буквално да се докоснат до историята и предметите от онова време. Всички, които пожелаха, успяха да седнат на оригиналния стол пред бюрото на първия Поповски кмет и да се сдобият с оригинално подпечатан с кметски печат, музеен спомен.

Огромно изумление предизвика старата телефонна кабина, в чиято слушалка учениците нетърпеливо се редуваха да кажат „ало“. Оригиналният стол от първия зъболекарски кабинет в града , ще остави смесени чувства у някои ученици.

След оглушително силния и ясен звън на първата камбана, приканвала пътниците от Поповската гара да се качват във влака, учениците изслушаха и разказа за порядките, свързани с железопътния транспорт от онова време, представен чрез интерактивен панел, вграден в пейката от чакалнята. За момичетата беше интересно да отворят гардероба и видят от близо бижутата на поповската жена от ХІХ век, а момчетата се дивиха на красивите и стилни костюми носени от мъжете по онова време в града.

Голям бе и интересът, който предизвика камерата заснела всички видео кадри на филма „Козият рог“. Интерес предизвика и посещението в Галерията към музея, където учениците се запознаха с изложените традиционни носии и стари икони.

Тази първа среща с музейните съкровища, за нашите  ученици бе емоционална и изпълнена с много и различни впечатления.

Ръководители:

Н. Илиева-ст. учител по БЕЛ  и Ш. Акифова-ст. учител по математика

Публикувано в Занимания по интереси. Постоянна връзка.